На полицях магазинів серед інших круп можна побачити таку крупу, як насіння амаранту.

В останні роки ця рослина вважається "суперфудом" і вона знайшла популярність серед поціновувачів здорового харчування, пише "УНІАН". Хоча насправді людство вживає її в їжу вже близько 8 тисяч років.

Амарант є однорічною рослиною. В Україні його ще називають "щириця". Деякі види амаранту - це бур'яни, але сорти з рожевими квітами є зерновою культурою.

У амаранту хвостатого в їжу використовуються листя і крупа. Насіння має присмак горіха і нагадують булгур. Амарантова крупа хороша для приготування каш, салатів, випічок і десертів.

Також крупою годують худобу.

Насіння амаранту почали вживати ще майя і стародавні цивілізації ацтеків. Рослина набуло популярності в Мексиці і Південній Америці. Вони містять в собі рекордної кількість білка серед рослин, кальцій, магній, калій, залізо, цинк. Також в них містяться вітаміни А, В, С і Е. Амарант багатий клітковиною, пектином, які очищають кишечник. Лізі в складі крупи покращує імунітет і знімає головний біль, рутин зміцнює судини і запобігає варикоз.

Ці насіння дають і дітям - їх шлунок відмінно засвоює щирицю. Вагітним теж дозволено їсти амарнтові насіння і листя.

Ця крупа вважається дієтичної в силу низького вмісту цукру.

Але незважаючи на всі корисності, існує і зворотна сторона, а саме шкода від амаранту. За словами фахівців, її не рекомендовано їсти людям, схильним до повноти і худнуть людям, адже вона неймовірно калорійна. Також крупа протипоказана при панкреатиті, гіпотонії, каменях у нирках, холециститі.

Раніше Hyser писав про те, кому потрібно утриматися від вівсянки.

Також Hyser повідомляв, що існує 7 потужних продуктів харчування, які затримують появу зморшок.

Нагадаємо, що була названа категорія людей, кому небезпечно снідати відразу після пробудження.