З початку минулого тижня відбувається поступове підвищення цін на борошно.

Керівник відділу зернових та олійних ринків ІА "АПК-Інформ" Анна Танська каже, що після деякої стабілізації на українському ринку пшеничного борошна знову почав домінувати підвищувальний ціновий тренд, пише "Главком".

За її словами подорожчання пов'язане з підвищенням вартості сировинної бази і, відповідно, збільшенням витрат на виробництво готової продукції.

Найголовніша умова зростання ціни - це подорожчання пшениці з протеїном 12,5% на експортному ринку. Її вартість склала понад 300 $/т FOB і 8,5 тис.грн / т СРТ-порт. Це пов'язано з активізацією попиту імпортерів, затримки збиральної та неоднозначних перспектив виробництва

На 9 вересня борошно вищого і 1 сорту коштує 9,8−11,6 тис.грн/т і 9,5-11,3 тис. грн/т EXW. А це в середньому на 200-400 грн/т, а в ряді випадків на 500-600 грн/т вище показників в кінці минулого тижня.

Белая мука
Белая мука

Також на зростання цін впливають складності з реалізацією готової продукції через помірний попит і присутність на внутрішньому ринку більш дешевого борошна, імпортованого з Білорусі.

Відзначається, що в сезоні 2021/2022 років загальний баланс пшениці в 8 найбільших країнах-експортерах залишається досить напруженим. Такої ситуації не спостерігалося близько 20 років.

Раніше Hyser писав про те, що в Україні різко почав дорожчати ще один "стратегічний" продукт.

Також Hyser повідомляв, що в Україні дорожчає проїзд у громадському транспорті.

Нагадаємо, що в Україні рекордно дорожчає гречка.