В Україні зростає ціна на натуральне вершкове масло. Незабаром цей продукт може стати дефіцитним. Чому так відбувається?

Ціна на натуральне вершкове масло в Україні зростає не по днях, а по годинах. Справа в тому, що Україна скоротила закупівлі цього продукту з-за кордону, а власне виробництво вершкового масла в країні скорочується. Замість смачного вершкового масла зі справжніх вершків український ринок насичується дешевим спредом на рослинній основі.

Чому ж скоротилося власне виробництво вершкового масла в Україні? Причин тут кілька, але основними з них є дефіцит сировини і високі ринкові ціни, які не відповідають купівельним здібностям більшості українців. Не дивно, що багато українців вже відмовилися від покупки справжнього вершкового масла на користь більш дешевих рослинних спредів.

Наприклад, в кінці серпня 2021-го року діапазон цін від виробника, в залежності від жирності масла, становив 140-167 тисяч гривень за тонну, тобто по 140-167 гривень за кіло масла. І це оптові ціни від виробника, а в роздрібній торгівлі ціни на цей продукт ще вище. Не дивно, що багато українців переходять на дешеві спреди, в яких практично немає вершків.

Обсяг виробництва вершкового масла в Україні також впав. Так, у серпні 2021-го року в Україні було вироблено 6,7 тисяч тон вершкового масла, що на 13% менше, ніж у серпні минулого року.

Поки цей обсяг задовольняє потреби внутрішнього ринку України, проте експерти прогнозують, що незабаром в країні буде дефіцит вершкового масла. Справа в тому, що обсяги виробництва цього продукту продовжать падати. Питання дефіциту можна було б вирішити за рахунок імпорту, однак ціна закупівлі іноземного продукту теж висока, а гарантій швидко продати швидкопсувний продукт, немає.

Тому експерти прогнозують виникнення дефіциту на вершкове масло в Україні вже цієї осені. Це в свою чергу призведе до чергового підвищення цін на цей продукт.

На зміну натуральному вершковому маслу прийде дешевий рослинний спред. Вже зараз багато українців замінюють їм масло, а скоро ця тенденція стане повсюдною.

Як повідомлялося раніше, медики назвали кашу, яка допоможе надовго зберегти природну красу і молодість.

Hyser також писав, що українцям показали, з чого насправді роблять "дитячу" ковбасу.